Fakta og råd

NB. Enkelte deler av denne teksten kan være utdatert, da den er skrevet for å være gjeldende i 2014, og bør sees i lys av tiden som har gått, med endringer som har skjedd både hos barn, voksne, i internettverden, og samfunnet forøvrig. Teksten og informasjonen brukes på eget ansvar.


Her finner du relevant informasjon til flere av temaområdene som berøres i Foreldrepraten. Du finner også lenker til undersøkelser, samt råd fra ulike aktører knyttet til barn og mediebruk.

Ting å snakke om med barna dine om digitale medier:

Mobiltelefon:

  • Hvordan kan man bruke mobiltelefonen på en positiv måte?
  • Hvem skal betale for mobilbruken?
  • Hva bør man tenke på før man laster ned ringetoner, bilder eller benytter andre innholdstjenester? Vær kritisk til hva du laster ned, og les avtalevilkårene før du bestiller noe på mobilen.
  • Hvem er det greit å oppgi telefonnummeret til? Vær kritisk til å oppgi personopplysninger, eksempelvis i konkurranser. Det kan føre til at man mottar mye reklame i etterkant.
  • Når skal telefonen være av/på?
  • Hva bør man tenke på dersom man vil ta bilder av andre? Barn opp til 15 år må innhente tillatelse fra både personer på bildet og deres foresatte dersom bildet publiseres på nettet eller sendes til andre personer enn avbildede.
  • Hvilke regler for mobilbruk gjelder på barnets skole?
  • Hva gjør barnet dersom det opplever noe ekkelt eller leit på mobilen? Det kan eksempelvis være mobbing, skremmende meldinger eller vokseninnhold.

Barnevakten anbefaler generelt at barn bør være om lag åtte til ti år før de får egen telefon. Men det er svært individuelle grunner til når man kjøper den første mobilen, og foreldre må selv gjøre denne vurderingen på vegne av sine barn. Det er likevel viktig at yngre barn opplever en hverdag preget av forutsigbarhet slik at ikke «ring meg etter skolen» erstatter klare avtaler om hvor man går og hvem man møter.

Valg av mobil:

  • Skal telefonen ha foto- og videofunksjon?
  • Skal telefonen ha mulighet til å surfe på nettet?
  • Hvor mye stråling avgir telefonen?

Et viktig foreldrevalg er hvorvidt barna skal få en såkalt «smarttelefon», som i praksis er en mini-PC, eller en mobil med mindre skjerm og færre funksjoner. For de yngste barna anbefaler Barnevakten at man velger en enklere mobil som primært kan brukes til tekstmeldinger, telefonsamtaler og noen spill. Mange barn og unge opplever et stort press på å ha dyre telefoner. Her kan det være nyttig å snakke med andre foreldre.

Foreldre anbefales å registrere alder på brukeren av mobil hos teleoperatøren. Dette for å sikre at barna kun får tilgang til tjenester og innhold du har gitt tillatelse til, og som passer for deres aldersgruppe. Det er også lurt å velge abonnement med kostnadskontroll for å sikre seg mot at barnet eller andre kjøper varer og tjenester for store beløp. Enkelte teleoperatører tilbyr mulighet for å sperre tilgang til teletorgtjenester. Det kan også være lurt å reservere barna mot oppføring i telefonkatalogen gjennom mobilselskapet ditt, for å beskytte mot uønskede henvendelser. Du kan også kontakte Brønnøysundregistrene og be om at barna ikke skal motta direktereklame på deres mobiltelefoner.

Dersom barnet har mobiltelefon med kamera er det lurt å snakke sammen om sikker bruk av dette. Eksempelvis: I følge åndsverksloven skal barn under 15 år ha foreldrenes løyve for å legge ut bilder av seg selv på nettet. Hvis man vil legge ut bilder av venner som er under 15 år, så er det foreldrene til den avbildede som har det siste ordet. Den avbildede skal selvfølgelig også spørres.


Internett:

  • Hvordan kan man bruke datamaskin og nettbrett på en positiv og nyttig måte?
  • Hva slags innhold er det greit å se på nettet og lagre på datamaskinen/nettbrettet? Hva synes dere eventuelt ikke er greit?
  • Er all informasjonen man finner på nettet sann? Hva kan man gjøre for å ha en sunn kritisk sans til ulike nettsteder og informasjonen som finnes der?
  • Er dere registrerte brukere av nettspill og/eller sosiale nettsamfunn? I så fall, hva er reglene og vilkårene for bruk av disse tjenestene?
  • Er det greit å kjøpe ting og tjenester via internett? Mobil og fasttelefon fungerer i mange tilfeller som kredittkort, og det kan bli dyrt å leke seg i cyberspace.
  • Hva tenker dere om å sjekke loggen i nettleseren?
  • Hvorfor er det ikke lurt å møte noen man har blitt kjent med på nett aleine?
  • Hva gjør barnet dersom det opplever noe ekkelt eller leit når det chatter eller surfer på nett?

Barnevakten anbefaler foreldre å la datamaskinen stå i åpne rom. Dermed er det lettere å følge med på hva maskinen brukes til, og enklere å oppdage situasjoner der barnet blir skremt, mobbet eller overrasket av vokseninnhold.

Ha kontroll på tid og sted, og våg å sette rammer rundt barnets bruk av og tilgang til skjermer. Dersom du vil følge med på barnas nettaktivitet eller sjekke nettloggen, anbefaler vi å gjøre dette sammen med barna.

Ta gjerne initiativ til å gjøre noe sammen på PC eller nettbrett, del digitale gleder som familie og fokuser på det positive.

Foreldreråd om web- og mobilkamera:

Bruk av kamera kan gjøre dialogen mer levende og direkte, men det er viktig å reflektere over bruken. I dag har de aller fleste bærbare datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner kamera. Snakk sammen om ansvarlig bruk. Publisering av bilder av andre krever samtykke av den avbildede i henhold til Åndsverkloven. Andre kan misbruke bilder eller videoopptak. Man bør derfor ikke gjøre noe foran et kamera som man ikke ønsker at hele verden skal kunne se.

Snakk med barna om trygg bruk av kamera.

  • Hvem er det greit å treffe via bildedelingstjenester og webkamera?
  • Hva gjør barna dersom fremmede tilbyr gaver for å få bilder, eller ønsker å møte dem på webkamera?
utviklet av braadland as // © 2024
optimalisert med Sonar SEO
annonsere? // advertise?